„Festiwalu historii smaku kuchni zapomnianej i obrazów polskich ogrodów.

Upowszechnianie projektów unijnych realizowanych w Zespole Szkół  Technicznych im. Bohaterów Września 1939r.w Kolbuszowej, podczas  „Festiwalu historii smaku kuchni zapomnianej i obrazów polskich ogrodów”

W dniach  29,30 i 31 sierpnia 2018 r. odbywał się Festiwal historii smaku kuchni zapomnianej i obrazów polskich ogrodów, zorganizowany przez D. A. Wesołowskich w ich restauracji „Rozłogi” w Kolbuszowej. Do udziału w tej imprezie została zaproszona  również nasza szkoła. Młodzież Zespołu Szkół Technicznych w Kolbuszowej od kilku lat wyjeżdża w ramach projektów unijnych na zagraniczne praktyki zawodowe, podczas których poznaje kulturę i smaki  innych narodów. Do tej pory uczniowie odwiedzili  Włochy – Riminii,  Hiszpanię- Malaga i Niemcy- Berlin.  Uczennice  technikum hotelarskiego wraz z opiekunem Anną Piątek przygotowały dla odwiedzających przysmaki kuchni włoskiej, hiszpańskiej i niemieckiej. Kuchnia włoska : koreczki  składające się z sera mozzarella, pomidorków koktajlowych i bazylii, różne rodzaje serów dojrzewających, salami w różnych  smakach. Kuchnia hiszpańska: to charakterystyczne dla tego regionu wędliny, szynki dojrzewające czy kiełbasa  chorizo w różnych odsłonach. Kuchnia niemiecka była reprezentowana przez szarlotkę według przepisu niemieckiego. Na naszym stole nie zabrakło również owoców, które zarówno we Włoszech jak i Hiszpanii uczniowie nasi  mieli serwowane  podczas pobytu w tych krajach.                                                                                                                                                          

Nasze stoisko to nie tylko jedzenie ale również plansze, na których odwiedzający mogli zobaczyć młodzież w trakcie pracy , ciekawe miejsca jakie odwiedzili podczas czasu wolnego. Zainteresowanie było bardzo duże, a koordynator projektów pani Bożena Twardowska odpowiadała na liczne pytania dotyczące wyjazdów i projektów. Podczas tych trzech dni  pomimo , że trwały jeszcze wakacje, to  młodzież z chęcią prezentowała smaki jakie poznali podczas wyjazdów zagranicznych w ramach projektów unijnych i aktywnie spędziła ten czas na Rozłogach, dzieląc się z odwiedzającymi swoimi doświadczeniami. 

                                                                                                                                                                                  Opracowała : Anna Piątek